Welkom op www.anarchopolis.com
The Internet Galaxy. Manuel Castells. (uitg. Oxford University Press, 292 p.) 
De tijd die ik besteedde aan het lezen van The Internet Galaxy had ik ook op Het Net kunnen zeilen. Alleen had ik dan een van de deskundigste, gedegenste en behartigwaardigste boeken over Het Net gemist. En volgens auteur Manuel Castells is ondanks het internet de belangstelling voor het ‘klassieke’ boek nog lang niet vervaagd. ‘Per slot van rekening is het een bijzonder gebruiksvriendelijk en draagbaar ding’, weet Castells. Het boek dat door internet nog niet met uitsterven wordt bedreigd ondersteunt Castells conclusie over internet als een eigenzinnig communicatiemiddel.
Het net smelt niet samen met, maar snijdt dwars door andere informatiekanalen heen, evenals het een scherp mes zet in de wereldorde van arm en rijk. Castells (hoogleraar sociologie en stedenplanning aan de universiteit van Californi? en tevens professor aan het internet interdisciplinaire instituut in Barcelona) verbindt op logische en intelligente wijze, ondersteund door een stapel recente - ook eigen- onderzoeken, de vele aspecten van internet aan elkaar: e-business, veranderend sociaal gedrag, de drijvende krachten achter het net, privacy, de internetgeografie en de kansen voor het net in de toekomst.

De melkweg van het internet komt uit Castells boek als het beeld van een hecht geordend sterrenstelsel, de ultieme uitwerking van the global village. Maar mijn eigen realiteit en kijk op cyberspace is dat het gewoon pure anarchie is. Doe nu uw computer uit. Koop of leen The Internet Galaxy (in het Nederlands vertaald als De melkweg van het internet). Surf op klassieke wijze door dit fascinerende en uiterst toegankelijke, informatieve en leesbaar boek. Denk aan wat u allemaal zelf op, in, met en tussen (de mazen van) het net doet. Leg Castells bevindingen en reflecties naast die van jezelf. Woon je in The Global Village of in Anarchopolis?

Laurens
13 december 2004