Vier nieuwe vrienden
A long way down. Nick Hornby. (uitg. Viking, 257 pp.). 
Maureen, Jess, JJ en Martin willen een eind aan hun leven maken.Ze kennen elkaar niet, maar zoeken voor hun daad bij toeval op hetzelfde moment dezelfde plek in hun woonplaats Londen op. Met enig fysiek en verbaal geweld overtuigen ze elkaar om hun wanhoopsdaad nog niet uit te voeren.Tot aan Valentijnsdag nemen ze respijt.

In die tussentijd komen ze regelmatig bijelkaar. Ze proberen hun levens tegen wil en dank voort te zetten. Ze bespreken elkaars vastgelopen bestaan en drijfveren waarom ze niet verder willen.Bewust of bij toeval raken ze als groepje lotgenoten verzeild in tal van halfgare toestanden. Menselijke zwakheden zijn hen niet vreemd. Deze krijgen ruim baan in Hornby’s frivole, maar uiterst overtuigende verhaal.

De auteur laat zijn personages elk beurtelings hun leven en de gezamenlijk beleefde avonturen uit de doeken doen. Met hun afwisselend persoonlijke verhalen maken ze de lezer deelgenoot van hun levens, karakters en lot.

Hij weet hun schandes en zwakheden op subtiele manier te relativeren. De uiteenlopende en intrigerende levensverhalen van zijn hoofdpersonen en hun gezamenlijke avonturen brengen hen weer dichter bij het leven dan bij de dood die ze zochten. Met ‘A long way down’ houdt Hornby als het ware ??n groot pleidooi voor het leven.
Alle over de lezer uitgestorte ellende in de levens van zijn hoofdpersonen ten spijt.

Hornby excelleert met dit coole boek. Het zit vol verrassende vaak komische sc?nes, puntgave, supersnelle en hilarische dialogen, drogredenen en retoriek. ‘A long way down’ is een boek over liefde en pijn, opoffering en noodlot, vriendschap en falen. Ondanks het sinistere, maar ook zo realistische thema, springt het leven eruit je tegemoet. Het is een intelligent met vaart geschreven boek. Even komisch als tragisch, confronterend en ontroerend.

Een onweerstaanbare roman. Met onvergetelijke karakters en rake schetsen van het leven anno nu.
Met ‘A long way down’ krijg je even vier nieuwe vrienden erbij.
Je gunt hen alle leven van de wereld.

Laurens

(‘A long way down’ is recent in het Nederlands vertaald).
9 juni 2005