Ik was een der miljoenen
3650 dagen in Rusland en Siberie. Johan H. Wigmans (Uitgave in eigen beheer. 262 blz.) 

In westerse geschiedsschrijving en publieke beleving zijn de strafkampen en de massale slavenarbeid die in de Soviet Unie bestaan hebben relatief onderbelicht gebleven. Dit komt mede door het kleine aantal westerse slachtoffers. De enige Nederlander die, zover bekend, uitgebreid over zijn belevenissen in de russische strafkampen (de Gulag) heeft getuigd is Johan H. Wigmans in zijn boek "Ik was een der miljoenen".

Wigmans (1923) was 17 jaar toen de 2e wereldoorlog begon en vast van plan bij de geallieerden in dienst te treden om vanaf engelse kant het vaderland te bevrijden. Een oversteek naar Engeland bleek geen optie en de jonge Wigmans besloot in plaats daarvan bij de Luftwaffe in dienst te treden omdat hij dan, zo redeneerde hij, betere kansen had om Engeland te bereiken.
Het liep allemaal anders dan gepland en Wigmans bevond zich zomer 1942 in Duitse dienst aan het oostfront. Daar deserteerde hij op 24 juli naar de russische linies in het vertrouwen dat de russen hem wel richting Engeland konden helpen.
Het boek beschrijft de tien helse jaren die Wigmans vervolgens in de diverse russische gevangenissen en kampen door zou brengen.

Wigmans' pleidooi bij de russen voor transport naar London haalt niks uit, hij wordt als een gewone krijgsgevangene behandeld, slecht dus. Als Wigmans na 2 jaar gevangenschap een briefje naar buiten probeert te smokkelen, adresseert hij dit aan zijn ouders, en de engelse geheime dienst. Dit briefje wordt gevonden en Wigmans lot als 'kapitalistisch spion' lijkt bezegeld. Toch weet hij zijn ondervrager in de Moskouse Lubjanka gevangenis van zijn onschuld te overtuigen. Hij krijgt de optie voorgelegd om vrijgelaten te worden wanneer hij bereid is als soviet spion in Nederland te gaan werken. Dit weigert Wigmans omdat hij het als verraad tegenover God en vaderland beschouwt. Hierop wordt de 'slaaf van het vatikaan' naar Kazachstan gestuurd.

In Kazachstan ondergaat Wigmans alle verschrikkingen van het slavenbestaan in Stalin's kampen: slaaptekort, extreme kou, luizen, bedreiging en mishandeling door criminele kampgenoten, stervende medegevangenen, corrupte kampbazen en doktoren, maanden in de isolatiecel, onmenselijk zware arbeid in de kolenmijnen maar bovenal de altijd aanwezige honger door de te kleine rantsoenen.
Enkele malen ziet het er slecht uit voor Wigmans, maar steeds overleeft hij ternauwernood door gelukjes en hulp van medegevangenen.

De laatste jaren van zijn gevangenschap bevindt hij zich in verschillende kampen met duitse krijgsgevangenen. Wigmans is niet meer de naïeve onervaren gevangene, maar meer gehard en beter in Russisch. Nadat hij weer teruggestuurd is naar het europese gedeelte van Rusland wordt het leven geleidelijk aan iets dragelijker. Als zijn officiele straftijd erop zit duurt het nog bijna een jaar voordat hij officieel gerepatrieerd wordt. 8 augustus 1952 komt Wigmans terug in Nederland.

Zijn katholieke geloof speelt een centrale rol in het avontuur. Het levert hem geen sympathie bij de communistische ondervragers op. Het geeft hem wel de benodigde kracht in de meest uitzichtloze situaties. Naarmate hij er langer in slaagt te overleven, groeit zijn geloof in God's hand die hem helpt. Bij thuiskomst in Nederland gaat hij onmiddellijk naar het bisschoppelijk paleis in Den Bosch om de bisschop te spreken.


Helaas komen we in het boek weinig te weten over de persoon Wigmans voor en na zijn kampperiode. Wat bewoog deze jongen om op 18-jarige leeftijd brabantse huis en haard te verlaten ? Hoe reageerde zijn familie toen de man na 10 jaar afwezigheid en stilte op 29-jarige leeftijd weer op de stoep stond ?
Een tipje van deze sluier wordt opgelicht in het voor- en nawoord van het boek door ene D.A. Linnebank, promotor van de Rozenkranskruistocht in Nederland. Er wordt verteld over de boodschap van Fatima, door de heilige maagd in 1917 aan drie kinderen in Portugal doorgegeven. Daarin waarschuwt zij voor de marteling van vele vromen, de vernietiging van hele volken en de dwalingen die Rusland over de wereld zal verspreiden. Volgens Linnebank is Wigmans na zijn ervaringen in Rusland een van de grootste apostelen van De Boodschap van Fatima geworden, en dit is de reden voor het schrijven van het boek geweest.
In het boek zelf komt een aansprekender motief naar voren. Niet de verkondiging van de boodschap van Fatima, maar het getuigen over het lijden van miljoenen lotgenoten en het aankaarten van de afschuwelijke misstanden, in een tijd dat het in het westen bon-ton was met de Soviet-Unie en het communisme te heulen, is Wigmans drijfveer.

Het boek is in een vlotte stijl geschreven en leest als een spannend verhaal. Het nederlands doet inmiddels ietwat ouderwets aan en is doorspekt met germanismen. Misschien is dit omdat Wigmans zoveel jaren van zijn kamptijd in gezelschap van duitse krijgsgevangen heeft doorgebracht. Misschien heeft hij het boek ook wel in eerste instantie in het Duits geschrevenen voordat hij een nederlandse versie schreef. Het lijkt er in ieder geval op alsof de duitse versie "Ich war einer der Millionen", die wel via een uitgever is gepubliceerd, aanzienlijk meer bekendheid heeft genoten.

De lezer moet bij een dergelijk relaas voor zichzelf het waarheidsgehalte van de persoonlijke gebeurtenissen inschatten, dit is door niemand meer te controleren en wellicht ook van ondergeschikt belang. Wat blijft is de historische beschrijving van de kampen. Deze is overeenkomend en aanvullend op de vele andere Gulag getuigenissen en geschiedsschrijvingen. Dat het door een nederlander is opgeschreven, maakt het bepaald uniek. Het is jammer dat het boek zo in de vergetelheid geraakt lijkt te zijn.
Het boek is in Nederland door de schrijver in eigen beheer uitgegeven, en momenteel alleen nog in tweede hands boekenwinkels verkrijgbaar ( ook via internet voor wie er snel bij is).

Naschrift
Deze recentie is gevonden door de dochter van dhr. Wigmans. Dhr. Wigmans blijkt nog te leven en is 83 jaar. Leest u hier een verslag van mijn bezoek aan de heer Wigmans.
Peter
23 oktober 2005
ziet eruit als een zeer interessant boek Peter. Mag ik het eens lenen van je?
groeten
jan de Bas
door Jan de Bas, 31 oktober 2005, 14:38
De eerste druk van dit boek was gebonden, de vele latere drukken verschenen als (slecht gelijmde)paperback. Wigmans heeft veel lezingen gehouden, waarbij hij dit boek verkocht en vaak signeerde.

Zijn boek is ook in het Engels uitgegeven.
door Bob, 7 april 2006, 20:01
Graag contact
door C.J. Wigmans, 1 mei 2006, 21:57
Mijn man is al jaren op zoek naar dit boek,hij heeft het vroeger een keer gelezen,het boek had hij toen geleend,op iedere boekenmarkt waar ik kom kijk ik ,of ik het zie liggen,als iemand weet waar ik het kan kopen of te koop heeft,graag emailcontact.heleneschut@hotmail.com
door Helene Schut, 11 juli 2006, 13:05
geweldig ik heb hem gevonden,besteld,betaald en toegezonden gekregen,en dat allemaal in 2 dagen,terwijl hij er al meer dan 30 jaar op heeft gewacht,ik heb het boek gevonden bij klavertje4,mijn man is er superblij mee,dus dat wordt weer uren leesplzier.
door Helene Schut, 13 juli 2006, 23:23
Ook ik zou dit boek graag eens willen lenen van iemand.Mijn opa was ook Duitse krijgsgevangene in Rusland. Daarom ben ik erg geinteresseerd in dit verhaal.Hopelijk krijg ik een reactie.
(rhlenting@quicknet.nl)Misschien hebben
Dhr.Wigmans en mijn opa contact gehad?
door Annemarie Lenting-Kleiber, 13 juni 2007, 23:43
Graag zou ik nog in contact komen met de Dhr.Wigmans. Hij is een volle neef van mijn moeder.De familie weet niet waar hij woont.
Ik heb het boek wel gelezen maar het is niet in mijn bezit.
Wie kan me verder helpen.
door Beike Smetsers, 29 september 2007, 21:31
Zelfs voor een jongeman van 18 is het aardig naief om te denken dat je via diensr bij de Luftweaffe ooit de kans zou krijgen naar Engeland te ontkomen. Heeft/had hij nog andere plannen om naar Engeland te komen? De kans lijkt niet klein dat W. de Luftwaffe idee later verzon om zich goed te praten voor het aanmelden voor dienst in de Duitse oorlogsmachine. Hoe het hem gelukt is om heelhuids uit de Stalin-concentratiekampen te komen is ook een groot vraagteken. Lees dat boek van Applebaum nog maar ;s goed door om te begrijpen dat zoiets in zijn geval nauwelijks mogelijk was.
door Cal Maran, 25 oktober 2007, 20:34
In de jaren 1955 tot 1959 zat ik op Pensionaat Eikenburg in Eindhoven waar de Heer Wigmans een lezing verzorgde,ik heb toen het boek gekocht,maar helaas is het zoekgeraakt.

Zou het graag nog een lezen.
Vriendelijke groet
Geert Megens
http://www.gjmegens@kpnplan...
door Gjj Megens, 30 oktober 2007, 20:25
Ik ben het boek aan het lezen,nog 60 blz te gaan.
Nog nooit heeft een boek me zo geboeid als deze!!
Indien er mensen zijn die dit boek wensen over te kopen laat me dan iets weten op joris.schoonaert@skynet.be
door joris schoonaert, 8 november 2007, 00:18
Het boek zal verkocht worden aan de heer Beike Smetsers.Blij een famielelid van de heer Wigmans het boek te kunnen sturen trouwens!
door Joris Schoonaert, 12 november 2007, 17:00
wie heeft voor mij nog een exemplaar?

willem pelk
door willem pelk, 7 december 2007, 16:54
Geachte mevrouw Wigmans,

Wij zijn geinteresseerd in het boek van uw vader. We zien zeker mogelijkheden in de boekhandel.
Afgelopen maand is bij onze uitgever het boek Settela van Aad Wagenaar (opnieuw) uitgebracht. In februari verschijnt het boek Wiking, een persoonlijk document van een Nederlander die heeft gevochten bij de SS. Beide titels horen in onze reeks Ooggetuigen en het boek Ik was een der miljoenen past daar ook heel goed in. Zou u contact met mij willen opnemen. Zie voor informatie onze website.

vriendelijke groet,
door Jan Wierenga, 10 januari 2008, 14:09
IK heb een authentiek exemplaar van hem, zelfs met zijn handtekening gekocht. Ik was erg gefascineerd omdat ik het als kind heb gelezen van mijn vader. Heel indrukwekkend en bovenal, onbegrijpelijk dat zoveel kennis van de goelag archipel, zo relatief onbekend is gebleven.
door Theo Hendriks, 27 februari 2008, 22:06
Mijnheer Migmans is een oude bekende.
Het boek heb ik van hem persoonlijk toegestuurd gekregen in 1957. zeer graag zou ik hem zelf nog eens ontmoeten. Wie kan mij daarbij helpen ?
Mijn e-mailadres: maria.francois@skynet.be
door Fran?ois Maria, 3 maart 2008, 15:51
De heer Wigmans is een dagelijkse klant van me. We hebben zeer goed contact en hij verteld nog veel over zijn boek en de oorlogsjaren.
Graag zou ik het boek willen lezen, maar kan het niet vinden. Kan iemand mij daaraan helpen?
Paulbeekmans@gmail.com
door paul beekmans, 14 februari 2009, 08:34
Woont de heer Wigmans op dit moment ook op St. Maarten? Ik zou graag eens in contact komen met hem.
door Sander, 22 februari 2009, 17:09
Voor diegene die in contact wil komen met de heer Wigmans, stuur mij een e-mail. Dan zal ik vragen of hij contact wil op nemen.
door paul beekmans, 22 februari 2009, 21:44
beste , ik heb zopas het boek in handen gekregen van deheer Wigmans , onwaarschijnlijk wat deze mens heeft meegemaakt !!
zeer graag zou ik met hem in contact willen komen . mijn nr 0485/160/450
Fassaert Joel
e-mail; joel.fassaert@telenet.be
alvast bedankt !
joel
door joel fassaert, 27 februari 2009, 21:50
Graag had ik geweten of en waar het boek nog te verkrijgen is?
door Hugo Rosquin, 27 maart 2009, 10:12
Graag had ik geweten of en waar het boek nog te verkrijgen is?
e-mailadres: hugo.rosquin@skynet.be
door Hugo Rosquin, 27 maart 2009, 10:14
Geachte Heer Wigmans,twee jaren geleden heb ik U thuis bezocht,en verteld wat de reden van mijn bezoek was en de aanleiding.De aanleiding was Uw verhaal in 1957 gedaan op Staatsmijn Emma omtrent U belevenissen in Rusland.Dat heeft toen grote indruk op mij gemaakt.Ik heb direct U boek gekocht maar ben het kwijt geraakt.Om het nogmaals te lezen heb ik via het dagblad de Limburger en via de radio een oproep gedaan om in het bezit te komen van U boek wat ook probleemloos is gelukt.Ik mocht vele reacties krijgen en kon het gesigneerde boek ergens afhalen.In ons gesprek heeft U mij verteld dat U aan een nieuw boek bezig bent.Binnenkort kom ik U nog eens opzoeke en hoop het nieuwe boek te kopen.Groeten,Piet Verhaegh
verhaeghpjg@hotmail.com
door Piet Verhaegh, 13 juni 2009, 17:09
Is er iemand die mij dit boek wil verkopen?

William Cortvriendt, williamcor@telefonica.net
door William Cortvriendt, 4 september 2009, 15:36
Dag Erik Wigmans,

Ik kwam jouw email adres tegen op http://www.boekreporter.nl
toen ik op zoek was naar informatie over het boek "ik was een der
miljoenen". Ik had vroeger in de jaren '70 een klasgenootje op de lagere
school in Stiphout (N-Br) die me ooit verteld heeft dat zijn vader in een
kamp had gezeten en daarover een boek, getiteld "ik was een der
miljoenen", had geschreven. De titel schoot me onlangs door het hoofd en
ik besloot op zoek te gaan naar het boek. Nergens meer te vinden dus toen
heb ik het maar op Internet geprobeerd. Op http://www.boekreporter.nl zag ik een
naam staan die verdacht veel lijkt op de naam van mijn vroegere klasgenoot, namelijk Erik Wigmans. Ik vraag me dus af of jij
dat soms mijn oude klasgenoot Erik bent of dat ik een volstrekt vreemde
aan het lastig vallen ben. Of je nou wel of niet mijn oude klasgenootje
bent, zie ik dat je Wigmans heet en ook iets met dit boek hebt. Ik wil je
dus vragen of je weet of dit boek nog ergens te koop of te leen is zodat
ik het kan lezen. Ik zou het erg fijn vinden als ik een reactie mag
ontvangen.

Met vriendelijke groeten,
Servaas van der Heijden
door Servaas van der Heijden, 26 april 2010, 23:53
Ha Servaas,
Stuur me effe een mailtje ? of geef je emailadres ?
Gr,
Erik Wigmans
door Erik Wigmans, 21 mei 2010, 09:51
Hoi Erik,

Ik heb inmiddels het boek van je vader in handen gekregen en ben het aan het lezen. Ongelooflijk en bijna onwerkelijk wat hij heeft meegemaakt. Mijn adres is servaas.van.der.heijden@gmail.com.

Groet, Servaas
door Servaas van der Heijden, 7 juni 2010, 21:41
Ook ik ben opzoek naar een kopie van het boek, ik werk met de dochter (loes) van de schrijver en ben nu toch wel heel erg benieuwd naar zijn verhaal... Aangezien ik binnen nu en 4 weken naar Spanje vertrek voor een aantal maanden zou ik het nog graag voor die tijd krijgen om te lezen tijdens mijn trip naar spanje

mail: Alex@vanmeelis.com
door alex van Meelis, 15 juli 2010, 18:02
Ik heb het boek van een collega gekregen en vond het zeer boeiend en indruk wekkend om te lezen. Ik ben zeer benieuwd naar hoe zijn ouders/vrienden reageerden en of zij ook wisten waar hij de afgelopen 10 jaar heeft gezeten
door Aline Dijk, 19 september 2010, 12:39
Op 2 oktober 1959 heeft johan Wigmans op de Kweekschool in Tilburg enthousiast verteld over zijn ervaringen in Rusland en propaganda gemaakt voor de boodschap in Fatima met medailles. Het heeft me toen erg aangegrepen. Ik heb het gesigneerde boek nog altijd en ik heb het afgelopen week na 50 jaar opnieuw met veel ineresse gelezen.
door Leo Heerkens, 2 augustus 2011, 20:46
Ook werden duizenden Nederlanders gevangen genomen. Dat waren vooral Nederlandse SS-ers, die aan de kant van de Duitsers hadden gevochten. 
Net als de andere krijgsgevangenen werden ze afgevoerd naar werkkampen in de Sovjet-Unie, waar ze onder ellendige omstandigheden dwangarbeid moeten verrichten: in de mijnen, fabrieken en bij de wederopbouw van steden.
door Max, 27 december 2011, 07:41
De meeste gevangenen van de Goelag kwamen terug vrij en werden gereintegreerd in de maatschappij, onder wie ook vele Duitse krijgsgevangenen.Maar 3.000.000 Sovjetgevangenen kwamen om in de nazikampen!!!
door Max, 7 januari 2012, 16:54
Hey,beste Eric,
Wanneer gaan we bij jou barbequen zoals jij had beloofd?Het mag ook bij mij maar liever niet.

Groeten Erwin,je weet wel die uit Son.
door erwin wigmans, 18 januari 2012, 21:59
Beste heren en dames, ik heb het orginele boek "Ik was een der millioenen"van J.H. Wigmans uit 1954. U kunt mij mailen mocht u interesse hebben. Ik ben wel opzoek naar iemand die gepassioneerd is en die het verhaal uit dit boek zal voortbrengen.

Mvg,

M. Zwart.
Tel. 06 55786493
door M. Zwart, 16 april 2012, 21:37
Beste boek liefhebbers,

Ik ben ook op zoek naar dit boek, is er iemand die dit te koop aanbied of misschien weet waar het te koop is.

Mijn vader (inmiddels in de 70) heeft ooit als jongen naast Dhr Wigmans in de tram gezeten en zijn verhaal te horen gekregen. Later heeft hij het boek ook gelezen maar weer kwijtgeraakt (waarschijnlijk uitgeleend). Ik zou hem er graag opnieuw mee verrassen. Maar ga hem dan eerst ook zelf lezen.

Dus als iemand informatie heeft graag contact opnemen met info@enwp.nl

Groeten Wilfried
door Wilfried, 16 september 2012, 22:42