Koen en de Keistadgroep
 
Slinks sluipen
Koen was verdachte in een onverkwikkelijke zaak. Onze literaire kater, sinds kort in de media Koen de. G. geheten, werd ervan beschuldigd lid te zijn van de Keistadgroep. Dit zou een kattenbende zijn, die het heeft voorzien op de Siamezen en Perzen in de buurt. Eergisteren is hij opgepakt, toen hij niets vermoedend op weg was naar zijn leesclub ‘De Gelaarsde Kater’. Vroeger meende ik dat deze kater de ‘glazen’ kater heette. Maar de uitspraak van mijn moeder zal hier debet aan zijn geweest. Zij is namelijk tweetalig grootgebracht en in haar intonatie lopen klinkers en medeklinkers soms niet helemaal met elkaar in de pas, als ze van de ene naar de andere taal overstapt. Toen er opeens bij ons thuis een blauw glazen kattenfiguurtje met gebogen ruggetje als decoratie op het dressoir verscheen, wist ik zeker dat katten van glas waren: fragiel, breekbaar en vooral afblijven. Nu weet ik beter.

De weg naar de leesclub ‘De Gelaarsde Kater’ is niet zo lang. Zij voert vanuit het kattenluikje over een metertje asfalt, door een gat in de heg, een hondenuitlaatpaadje over een plantsoen, onder 4 geparkeerde MPV's door, langs de goot van de Franciscusweg met de stoepband als dekking, 2,5 meter gewolmaniseerde schutting m?t sprong op ?n af, tot in de bleke bosjes bij de bejaardenflat.
Daar lezen onze haarbollen elkaar voor (en tegen) en moeten elkaar wel de gruwelijkste verhalen vertellen. Want vaak klinkt uit dat bosje klaaglijk miauwen of kattengeschreeuw van ontroering of angst. Koen gaat bij voorkeur naar de avondbijeenkomst. Dat is het veiligst. Zijn vier witte pootjes steken goed af tegen het asfalt en kattenogen heeft ie al van zichzelf.
Brutale blik


Tijdens deze nietsvermoedende en onschuldige gang naar ‘De Gelaarsde Kater’ werd Koen door 4 buldogs en 2 pitbulls in zijn nekvel gegrepen op commando van 2 schnauzers met opgeknoopte oren en lange leren jassen aan. Wij waren er natuurlijk niet bij, maar hoorden het achteraf van Koen’s advokater. Hij werd opgesloten in een kelderbox van ??n van de vermoedelijk met de schnauzers collaborerende bejaarden uit de gelijknamige flat op de hoek.

Deze had de beschuldigingen van aanslagen op Siamezen en Perzen uit kennelijke sensatiezucht bedacht en opgedikt met verhalen over de Keistadgroep, die de poedels, chihuawa?s, pekelneesjes en tekkels van zijn belegen bovenbuurvrouw bedreigden.
Kortom, de buldogs en pits van de AIPD (de Anti Intelligente Poezen Dienst) hadden Koen, maar ook zijn maatjes Simba v.d. L. en diens broer Tijger v.d. L. in hun vacht gegrepen en meesgesleurd: kom mee!!

Gebruik makend van onze afwezigheid (vanwege Het Dagelijkse Werk) zijn de AIPD’ers op slinkse wijze erin geslaagd via Koen’s kattenluik de woning binnen te komen om huiszoeking te doen. Ze namen mee: 1 pingpongballetje, aangemerkt als mogelijk projectiel; een kluwen veelkleurige breiwol, mogelijk aan te wenden als vangnet voor Siamezen; een doorgeladen zakje Felix smulsticks, inzetbaar geacht als lokwapen, en 2 belastende foto’s. Op 1 daarvan staart Koen brutaal in de lens van een verborgen observatiecamera en 1 waarop hij nauwelijks herkenbaar, niet ?p, maar n??st de stoel zit. Heel verdacht. Volgens het schnauzer-OPM al reden genoeg voor aanhouding, verhoor, aanklacht, rechtszaak, celstraf en levenslange opsluiting + TBH en uitzetting.

Wat de tweebeners in ons vaderland maar niet lukt, kregen de katten wel voor elkaar. Alle katten in de wijk hebben na de arrestatie van Koen nachtenlang uit protest een jammerklacht aangeheven. Een groot aantal vuilnisbakken en speeltoestellen is in vlammen opgegaan. ‘Donner & Werther’ dacht ik paradoxaal in deze slapeloze nachten.

Pas toen alle hondendrollen bij de rechtmatige eigenaar via de brievenbus terugbezorgd waren, haalde de AIPD bakzeil. Massaal moesten ze met de staart tussen de poten het drollenveld ruimen. De parano?de poezenpolitie heeft Koen toen weer op vrije pootjes gesteld.

Wij zijn blij dat het Recht zijn loop heeft gekregen en dat de noodtoestand in ons dorp weer is opgeheven. Sporadisch duikt de naam Keistadgroep nog op in de kolommen van de dorpskoerier. Die stoppen we voor straf in de kattebak. En Koen hebben we gelukkig gemaakt met ‘The Gunpowder Plot’ van Anthony Fraser en ‘De Aanslag’ van Harry Mulisch’. Voor de zekerheid hebben we er kaftjes omheen gedaan.

Laurens
19 november 2005
Schandalig zoals Koen behandeld is. Ik hoop dat hij erover heen komt. Misschien heeft hij nog slachtofferhulp nodi. Dat kunnen jullie hem wel geven toch!! Geef hem vooral rust een een aaitje van mij.
door Thea, 26 november 2005, 08:16