Koen ziet ze vliegen
 
Koen heeft gevraagd om een vogelgids. Onder het mom natuurlijk van te willen weten welke vogel daar vliegt. Wij vermoeden dat het gaat om welke ‘lekkere’ vogel daar gaat. Daar trappen wij natuurlijk niet in. Net als wij, ziet hij nu de activiteiten van het gevleugelte toenemen. Nestjes bouwen, gesleep met takjes en mos, heen en weer gevlieg met rupsen en insecten en rommelen in de tuin op zoek naar eten. Waar wij letten op soort, kleur, snavel, en grootte, kijkt Koen -literaire kater of niet- als likkebaardende poes naar het gevogelte des velds qua snelheid en dikte. Hoewel, erg kieskeurig is hij niet. Wij moeten bekennen dat hij ondanks zijn zachte vacht, hoge aaibaarheid, gesnor, op schoot liggen, met zijn snuit in de boekjes, toch een rovertje blijft. Hij is echter met zijn 12 jaartjes niet meer de snelste. Hij blijft meestal schijnbaar onaangedaan als een opaatje zitten kijken of liggen, terwijl de mussen, mezen en merels onrustig doorfladderen en foerageren achter zijn staart.
Nu wil Koentje kennelijk weten welke de lekkerste is, om misschien nog op deze middelbarepoezenleeftijd zich jong te voelen. Zoals bijna elke vutter een glimmende Suzuki met dito helm aanschaft, er een vriendin bijneemt, leren jacks draagt, zo zeurt Koen om een vogelboek. Een 2e jaagjeugd om te imponeren.


Hij besluipt soms de houtduiven in het grasplantsoen voor ons huis. Van boom tot boom schuift hij naderbij. National Geographic live voor de deur. Hij weet dat ze te groot en te dik zijn voor zijn tandjes en zich opeens in de lucht kunnen verheffen. Verbaasd staart hij ze na.


Wij hebben Koen gewezen op ons eigen rijtje vogelboeken en- gidsen in de kast en er meteen bij verteld dat er niets in staat over culinaire eigenschappen van die dieren. Nu zit hij boven voor de vogelboekenplank. Hij legt zijn pootje op Zien is kennen; zakdetermineerboek van alle in Nederland voorkomende vogels, door Nol Binsbergen en mr. D. Mooij, met oorspronkelijke tekeningen naar de natuur door Rein Stuurman. Uitg. A.G. Schoonderbeek, Laren.

Onmiskenbaar het leukste en mooiste vogelgidsje, ooit gemaakt. Met een drukknopsluiting, zodat het een vast en stevig pakje in je jaszak past. We wisten wel dat Koentje boekensmaak had. ‘Zien is kennen’ bestaat uit op elke pagina een getekende vogel en beschrijving van onder meer streeknamen van de vogel, verenkleed, broedgegevens en verdere bijzonderheden.

Lang heeft Koen’s vogelboekenliefde niet geduurd. ‘Die leer ik nooit. Laat maar vliegen’, miauwde hij mij in het oor. En liep parmantig met staart omhoog richting kattenluik (met en een ‘n’, terwijl wij toch maar 1 kat hebben).


Een kwartiertje later zag ik hem onder zijn favoriete struik in de tuin zitten, peuzelend aan een van de Koi-karpers uit de vijver van meneer Smit. Dat vinden wij niet erg. Want Koi-karpers horen gewoon in Japan te blijven. Het is al erg genoeg dat er poezen worden overreden door teveel Toyota’s, Suzuki’s en Honda’s. En bovendien zijn Koen en ik niet dol op de Japanse literatuur. Maar die karpertjes van de rijzende zon eet hij met smaak.
Wij zijn nu benieuwd wanneer Koen gaat zeuren om een boek over hengelsport en duiken. Poes met perslucht. Eerst oefenen in bad.


Laurens

17 mei 2006
Erg leuk , die Koen van jullie! In onze straat is ook een vijver met dure koi-karpers(honderden euro's waard volgens meneer De Vos, de eigenaar.)Als Koen bij ons mag logeren, kan hij smullen. Maar hij moet niet kattig doen tegen onze Toyota.
door Thea, 31 mei 2006, 14:26
Koen kan alleen maar kattig doen, hij is namelijk een kat. Hoe kan een kat niet kattig doen tegen een Toyota? Zelfs als hij op de warme motorkap ligt is dat nog kattig. U verwart poezig met kattig. Trouwens, om deze onderscheiden te leren wijs ik u op het Groot Synoniemen Woordenboek van Van Dale. Daarin staat als syno voor kattig o.a. haaiig. Nou, dat slaat natuurlijk nergens op, want een koikarper van 100 euro is geen haai. U moet nog heel wat leren. Het verdient aanbeveling u eerst eens met vliegende watervogels onledig te houden. Ik adviseer u 'Reigers zien, is reigers kennen.'
door K.A. Trol, 15 juni 2006, 09:59