Een volhardende dromer
Marcovaldo. Italo Calvino (uitg. Atlas - De twintigste eeuw, 159 blz.)
 
In korte verhalen - als kleine filmscenes- verbeeldt Italo Calvino (1923 - 1985) het leven van zijn hoofdpersoon Marcovaldo. Deze werkt als ongeschoold arbeider in een magazijn. Met vrouw en 4 kinderen bivakkeert hij in een ??n-kamerwoning in een Noord-Italiaanse stad in de tijd na de Tweede Wereldoorlog.

Het dagelijkse leven van Marcovaldo wordt gedomineerd door zijn fantasie?n en dromen om zo gauw mogelijk rijk te worden en onbezorgd midden in de natuur aan een bergbek de rest van zijn leven te zitten genieten. Maar wat hij ook onderneemt, eeuwige mislukkingen, misvattingen, en zijn na?veteit zetten zijn streven en bedenksels stevig de voet dwars. Marcovaldo grijpt alle kansen aan om aan zijn grijze bestaan te kunnen ontsnappen.
Zijn baantje, het gedrein van zijn 4 kinderen en het geklaag van zijn vrouw drijven hem tot doldwaze, hilarische en tragische avonturen. Marcovaldo wil zijn arme bestaan in de grote stad in gedachten met grote allure beleven, maar zijn dagelijkse situatie ?n de stad zijn tevens zijn gevangenis.


Calvino maakt van zijn held allesbehalve een schlemielige verliezer. Marcovaldo volhardt op sto?cijnse wijze om zijn lot een andere draai te geven. Na elke mislukking pakt hij met even groot elan het volgende plan op.

Onder de wederwaardigheden van zijn held geeft Calvino de hink-stap-sprongen van Marcovaldo’s geest weer. Hij is niet zomaar ??n van het leger armoedige Italianen (en andere Europeanen) in die tijd in de grote stad, maar hij is een epigoon van onszelf. Zijn gedachtengangen zij zeer herkenbaar.Het boek duidt de tijdgeest van Marcovaldo's jaren 50, maar kan even zo goed dienen als beschrijving van wat veel mensen nu in andere werelddelen ervaren. Dit boek is tijdloos en grote literatuur. Calvino heeft een prachtige tragikomische roman geschreven, vol leven en met groot inlevingsvermogen. Marcovaldo m?et je ontmoeten!Laurens

14 november 2006