Barbie in het bordeel
Sarah. J.T. Leroy (uitg. Bloomsburypbks, 166 blz). 

Een ongelooflijk geloofwaardig en oorspronkelijke hoofdpersoon is Cherry Vanilla  in Leroy’s roman Sarah, zoals ik nog niet eerder in de lit. ben tegengekomen. Dit overrompelende boek geeft het zo sleetse woord origineel in de boekenwereld een compleet andere en eigen betekenis. Sarah betekende voor mij een eye-opener, zoals eerder jaren geleden het lezen van  Trainspotting van Irvine Welsh voor me was.

Sarah is een uitzonderlijk, scherpzinnig, verbazingwekkend verhaal. Sarah is vreemd, eng, melodramatisch, verdorven hilarisch, spookachtig, schokkend, angstaanjagend, ontroerend, openbarend, duister.

Sarah, is een brutale en verfijnde verbeelding over de 12-jarige Cherry Vanilla, die een betere hoer wil worden dan zijn moeder.

 

Breekbaar als zijn eigen Barbiepoppen wordt Cherry’ Vanilla's sprong van zijn pimp Glad, die hem in het vak inwijdt en bestaan geeft, naar de glitter en glamourwereld van de heetste concurrerende sextent van de buurt.  Schijnbaar onverschillig blijft Cherry onder het uitvoeren van alle heimelijke en fantasie te boven gaande wensen van zijn klanten en vertelt er openhartig over. Hij is het lievelingsjongetje van de vrachtrijders, die het truckersbordeel The Doves Diner aandoen. 

Cherry wil meer. Hij wil de beste worden, beter dan zijn moeder bij wie hij in een motel woont en hunkert naar de wamte die hij moet missen. Hij stapt bij een trucker in de cabine en laat zich afzetten bij een vermaarde seksclub verderop. Daar ontmoet hij prostitué Hooper en haar souteneur LeLoup, die hem onder hun hoede nemen.

Cherry wordt Leloup’s oogappel, maar hij raakt haar met geen vinger aan, ervan overtuigd dat deze platinablonde krullen en het nog zo jongensachtige lijf van Cherry als een maagd ‘haar’ jeugdige schoonheid herbergen  en alleen maar meer klanten zullen trekken. Om Cherry ontstaat zelfs een kortstondig godsdienstige cultus, die culmineert in het lopen over water, maar dreigt te eindigen in de vlammen. 

     

Als Hooper ontdekt dat Cherry een jongen is, wordt hij verkocht aan een pimp, die zijn jongenshoeren in een kamp onderbrengt, midden in de bossen van Virginia, waaruit ontsnappen niet mogelijk is. Eenmaal komt Hooper bij hem op bezoek en vertelt Cherry dat zij zijn 1ste souteneur Glad vertelt heeft waar hij uithangt. Cherry, eerder door Hooper verraden en vernederd, gelooft haar niet. Hij wacht maand in maand uit op Glad’s komst, ondertussen afgebeuld en mishandeld door zijn pimp en zijn klanten. 

Sarah is een briljant, geniaal en eigentijds boek geschreven in een prachtige slangstijl, met rake beeldspraak en puntige uitspraken, die dit meesterwerkje nog eens extra vernis geven. Onvergetelijk. 

Laurens

(Sarah is onder dezelfde titel ook vertaald in het Nederlands. Uitgegeven bij De Geus.)

15 mei 2007