Gekidnapt in de jungle
The Open Cage. Daniel Start. HarperCollinsPublishers. 337 blz.

Vrij west papoea affischeEen groep Papoease stamleden kidnapte en gijzelde in 1996 een groep van 9 Britse, Nederlandse en Indonesische biologen en antropologen. Ze wilden daarmee de internationale politieke gemeenschap dwingen tot erkenning van een vrij en onafhankelijk Irian Jaya. Zes maanden lang werden de gegijzelden gevangen gehouden en dagelijks te voet van het ene naar het andere onderkomen gesleept. Ze maakten barre tochten door de verre en afgelegen bergen van het immense land met een minimum aan eten en rust. En nagezeten door het Indonesische leger.Initiatiefnemer, organisator en leider van de wetenschappelijke ploeg, de Brit Daniel Start, toen 25 jaar oud, schreef over zijn persoonlijke ervaringen en gebeurtenissen tijdens zijn half jaar durende gijzeling een boeiend, nuchter en uiterst leesbaar verhaal. Een persoonlijk relaas gemengd met beschrijvingen over het leven van de Papoea's, dat leest als een spannende avonturenroman. Waarin de werkelijkheid vaak groter is dan de wildste fantasieën.

Papoea Neiwe Giunea

Start weet een constante sfeer van angst en spanning over het onverwachte en volslagen onvoorspelbare gedrag en gemanipuleer van de gijzelnemers op te roepen. Geen enkele dag is hetzelfde en eist van de gegijzelden een constant gemarchandeer over eten, slaapplekken, onderdak, te lopen afstanden en medische zorg. De 9 wetenschappers, onder wie een zwangere vrouw, verkeren in een eindeloze nachtmerrie.

Het in eerste instantie vriendelijke en zachtaardige gedrag van de gijzelnemers verandert in haat en moordzucht, naarmate de hele wereld nauwgezet hun escapades gadeslaat en er nauwelijks uitzicht is op een oplossing. Behalve voor hun onbestemde lot en de dagelijkse ontberingen heeft Start een scherp oog voor de overweldigende en alles overheersende natuur waarin hun gevangen leven zich afspeelt. De ruigte en woestheid van bergstromen en aardverschuivingen als metafoor voor zijn onvrijwillige chaotische tocht door de jungle.

Start's relaas, tot aan de onverwachte en schokkende apotheose, schittert door zijn afstandelijke en beschrijvende toon en vooral door het ontbreken van waardeoordelen, klachten over zijn lot of vijandigheid tegenover zijn gevangennemers. Een perfecte onopgesmukte en goed gedoseerde mix van reportage, antropologie, engagement en egodocument. Tegelijkertijd geeft Start inzicht in de desperate poging van de inheemse bevolking van Irian Jaya om zich vrij te vechten onder het juk van Indonesische leger vandaan. Kaarten en foto's in het boek verduidelijken Start's opmerkelijke verhaal.

Laurens R.

 

 

 

5 oktober 2008