De achterkant van Engeland
Britain, issue #01. Diverse auteurs onder redactie van Wim Huijser en Perry Pierik. Aspekt, (310 blz)

Ga je naar Engeland voor de 1ste of de 21ste keer neem altijd een goeie reisgids mee.  En stop voortaan ook Britain in je tas. Een pas verschenen jaarlijks  tijdschrift in boekvorm over Groot-Brittannië. Het wil het meest eigenzinnige land van Europa belichten. Het onzichtbare van de natie een gezicht geven. Vertellen over literatuur, architectuur, mystiek, cultuur, landschap .


Beachy Head


Ga je wandelen in Dartmoor lees de bijdrage over Michael Jacks. Hij is schrijver van de Sir Baldwin Mysteries. Detectiveverhalen die in de Middeleeuwen zijn gesitueerd. In een interview in Britain zegt hij in elk nieuw boek thema’s te gebruiken uit Dartmoor: kloosters, kerken, markten, tinmijnen. In zijn thrillers kunnen bezoekers van Devon veel plekken herkennen.


Ben je hooligan kijk dan naar het artikel over het mooiste voetbal ter wereld: het Engelse. Omdat de historie en traditie van de club worden hooggehouden. En er wordt hard, maar fair gespeeld. Ik ben geen voetballiefhebber, maar dit artikel was een eye-opener. 


Hou je van bergen verdiep je dan in het verhaal over klimmen in Schotland en het Lake District. Geen Mont Blanc’s of Everest’s;  de uitdaging is er niet minder om op de scherpe rotsen in regen en mist. Maar vaak ook verpletterende vergezichten.


Wie van fatale historische conflicten smult kan terecht bij het artikel over de moord op de aartsbisschop van Canterbury. Thomas Becket werd op 29 december 1170 in de kathedraal aan mootjes gehakt. Een drama onthuld. Religieuze intriges. 

Ben je dol op excentrieke figuren en ook nog op de marges van de literatuur, lees dan over het leven van George Mackay Brown. Hij schreef gedichten, vestigde zich op een Schots eiland en had een bewogen leven. ‘For the Islands I sing’, noemde hij zijn autobiografie.


Bezoek je Glastonbury  lees dan in Britain wat deze stad ‘The holiest earth of England’ met de heilige graal te maken heeft. Het artikel deed me veelvuldig de wenkbrauwen fronsen over zoveel verzinsels en ongrijpbaars. Het is wel een aardig overzicht van legenden, magie, spiritualiteit, esoterie, bijbelverhalen, de ridders van de tafelronde en Avalon (Glastonbury).


Mystiek en cultusliefhebbers kunnen ook terecht bij een artikel over Stonehenge. De reusachtige stenen prehistorische zonnekalender blijft elke bezoeker verbazen en verwonderen. Als ik er langs rij over de Salisbury Plain maakt hij nog steeds diepe indruk.


In de tuin van Charleston House, Sussex


Literatuurkenners komen aan hun trekken met de bijdrage over de dichter Cees Buddingh’. Hoe hij Engeland doorkruiste en erover dichtte. Voor deze anglofiel pur sang lag het paradijs tussen Ingleton en Leyburn, Grassington en Hawes. Zoeken we op.


Muziek- en filmbewonderaars zullen opkijken van het opmerkelijke verhaal  over George Formby, the Ukelele King. Hij was voor de Tweede Wereldoorlog een geliefd en gezien acteur in achttien komische  films.


Wie wil bestaan of niet, kan terecht bij de analyse over wie Shakespeare nou werkelijk was. We zullen het nooit weten. Zijn toneelstukken zijn geniaal. Ooit zag ik Macbeth in het Litouws. Onvergetelijke dramatische impact. 


Wroet je graag met een schep in de aarde, met snoeischaar aan de rozen en hou je van mooie bloemen? Het artikel over de Engelse landschapstuin is informatief. Vooral ook door de invalshoek:  de tuin als liefdestuin, als lusthof. Het lichaam van de vrouw als inspiratie voor tuinarchitectuur.


Ben je een fan van prins Charles lees dan het hoofdstuk over zijn oma, Queen Mother Elizabeth.


Hou je van spoken, fantasy en tafeldansen?  Ga dan te rade over wat Engeland daarin te bieden heeft:  foto’s van geestverschijningen, iemand die door het open raam naar binnen komt zweven, een vrouw die composities van bekende componisten uit het hiernamaals optekende , mysterieuze mummiehanden, poltergeisten.In Rye heersen nog de jaren 50 


Het hele boek Britain lezen mag natuurlijk ook.


Bij Britain heb je altijd nog een andere reisgids nodig. Bij de artikelen in het boek ontbreekt een kadertje met informatie waar je in Engeland huizen, bibliotheken, tuinen, steden, dorpen, musea en landschappen kunt bezoeken over de onderwerpen die de veertien auteurs hebben aangesneden. Dat is jammer.


Britain Issue #01 is een interessante en veelzijdige  uitgave voor wie verborgen verschijnselen aan de achterkant van Engeland zoekt.  

22 februari 2010