Duurzame energie: koken op zonnestralen
Sustainable energy-without the hot air. David JC MacKay. UIT Cambridge, 370blz.

Kunnen we nog op dezelfde voet doorleven  als we alle kolen, gas en olie uit de aardbol hebben opgemaakt? Die vraag stelde David  MacKay zich. Hij is hoogleraar fysica aan de Universiteit van Cambridge. Hij maakte een opmerkelijk boek met een onuitputtelijke en overzichtelijke stroom gegevens om erachter te komen welke energiebronnen we als alternatief kunnen gebruiken. Kun je nog autorijden zonder benzine? AutosnelwegKunnen vliegtuigen efficiënter?Wat heb je aan zonne-energie in Engeland en Noorwegen? Is kernenergie duurzaam? Zijn vrachtschepen zuiniger dan jumbojets? Is biomassa schoon? Zet huizen isoleren genoeg zoden aan de dijk? Kortom, MacKay vergeleek alle mogelijke alternatieve energiebronnen met die we nu opstoken voor verwarming, vervoer en economische productie.   Zijn conclusie: investeer  zoveel mogelijk in zonne-energie en kernenergie. Wind, water, getijden, golven en aardwarmte leveren net te weinig op voor een basisbehoefte aan duurzame energie.  

MacKay heeft met zijn boek alle mythes doorgeprikt van halfzachte en speculatieve theorieën over  onze toekomstige, alternatieve energie. In zijn berekeningen van het energiegebruik heeft hij bijvoorbeeld ook die voor de productie van een auto meegerekend. Dat geeft een vollediger beeld over hoeveel brandstof je werkelijk nodig hebt. Want de hitte in het CO-2 debat gaat altijd over getallen. Hij ontzenuwt het sprookje van ‘alle kleine beetjes helpen’.  Alleen het wereldprobleem groots aanpakken helpt.


WindmolensInteressant is  te zien in zijn oneindige hoeveelheid diagrammen, tabellen en statistieken welk land de meeste energie gebruikt (Luxemburg), het meeste vervuilt (Amerika of China?) of welk voertuig (van jetski tot hogesnelheidstrein) de meeste brandstof slurpt. Met elkaar stomen we per jaar 34 gigaton CO2 de lucht in. De bewoners van Oceanië vervuilen per persoon 19 ton CO2 per jaar. Een Turk 6 ton en in heel Europa 11 per inwoner. Een afstand van 100 km vliegen in een volle Jumbo 747 kost 2x zoveel energie als die 100km met zijn vieren in een auto.


Zo snel mogelijk overstappen op alternatieven vermindert  het CO2-afval  en de klimaatverandering. Bovendien ben je  klaar voor de overstap op andere energie, is MacKay’s devies. Twee vliegen in één klap.


Lezen dit boek. Het is een fantastische uiteenzetting over duurzame energie. Praktisch. Met gezond verstand samengesteld. Interessant. Overzichtelijk. Duidelijk. Pakkend. Toegankelijk. Een feest om te lezen, herlezen en als naslagwerk op je nachtkastje (met een 20W lampje is voldoende). Brandstof voor de geest. 


Sustainable energy. Without the hot air van David JCMackay is te koop als gedrukt boek.  Maar het is ook gratis te lezen of te downloaden op internet. MacKay zegt het boek niet geschreven te hebben om er geld mee te verdienen.  Alle tekst en data zijn gratis te gebruiken: www.withouthotair.com

6 mei 2010