Nieuwe en antiquarische titels van Stasiuk, Ter Veen, King, Wolkers, Franco, Koneffke en Huizinga.
 
In Wolkers' Achtertuin
De Achtertuin heet de nieuwste Jan Wolkers. Hij schreef voor kinderen -en volwassenen- aanstekelijke en kleurrijke verhaaltjes over de natuur in en rondom Pomona, zijn woonhuis op Texel. Zoons Bob en Tom verluchtigden de schrijfsels met tekeningen.
'Als jongen had ik altijd wel een portie slakken in mijn broekzak zitten. Niet om op te eten natuurlijk, maar voor de gezelligheid.'

De tempeliers is een gedegen studie van Koert ter Veen, waarmee hij afrekent met mythen als zou deze ridderorde het graf van Jezus hebben gevonden, Amerika hebben ontdekt en zelfs aanbidders van de duivel zijn.

Fast Food Nation door Eric Schlosser geeft een onthullend beeld van wat we eigenlijk eten, tenminste als we naar McD of aanverwante resto's gaan. Hoe happy is een Happy Meal nog als je dit boek hebt gelezen? Schlosser vertelt uitvoerig wat er zowel in als achter het vervaardigen van een hamburger zit. Boek is ook vertaald in het Nederlands.

Zomer in Baden-Baden is de Rus Leonid Tsypkin's (1926-1982) enige roman. Geschreven als een gedachtestroom schetst hij een portret van Dostojevski, zijn grote voorbeeld. Het boek, herontdekt door de Amerikaanse schrijfster en essayiste Susan Sontag, die er ook een voorwoord in schrijft, krijgt van haar de aanbeveling: Wie het heeft uitgelezen, komt er gelouterd, geschokt, gesterkt en dieper ademend, dankbaar voor wat de literatuur kan herbergen en illustreren, uit te voorschijn.

Vrouw in Pakistan. Tehmina Durrani. Omineuze titel voorspelt weinig goeds over het lot van 15-jarig meisje, dat wordt uitgehuwelijkt aan een religieuze leider.

The Autobiography of Martin Luther King, JR. is het levensverhaal van de grote voorvechter voor gelijke burgerrechten in Amerika in de 20ste eeuw. Historicus Clayborne Carson voegde aan de tekst, die King zelf in de loop van zijn leven schreef, allerhande informatie toe uit -niet eerder gepubliceerde- documenten. Op verzoek van de familie van King zelf. Zo ontstond een zeer leesbare in gewone taal opgeschreven autobiografie van de man die in zijn boek zegt (het is 1968): The American people are infected with racism -that is the peril.

Dukla, dit welluidende Poolse woord is de titel van het boek van de Poolse schrijver Andrzey Stasiuk. 'Roman over het licht' is de ondertitel. 'Het was toen al zomer. Ik stond naar die uiterst curieuze etalage te kijken en mijn schaduw viel half op het trottoir, half op de muur. De banale voorwerpen achter glas kregen plotseling een betekenis waarvan de surrealisten altijd hadden gedroomd.'

Bert van Lierde schreef met Violist van de duivel een roman, die speelt ten tijde van het Habsburgse rijk. Een misvormde jongen schopt het tot een groot violist. Wil bovendien ook nog de beste zijn. Waar eerzucht in klassieke muziek toe kan leiden. Auteur Van Lierde is musicus.

Het Koninklijk Historisch Genootschap koos op verzoek van de redactie van Historisch Nieuwsblad de beste geschiedenisboeken en dito schrijvers van ons land. Op de ere- en eerste plaats prijkt Nederland's beschaving in de 17e eeuw van Johan Huizinga. Uitgegeven in 1941 op basis van begin jaren dertig gegeven lezingen in Keulen. Met dit boek wilde hij zijn Nederlandse landgenoten een hart onder de riem steken in het tweede oorlogsjaar. Ik kocht het direct na het lezen van de top-15 als gebruikt exemplaar bij een antiquariaat. Op nr. 15 van de Genootschapslijst kwam Maerlants Wereld terecht van Frits van Oostrom uit 1996. Nr. 7 is ingeruimd voor Ondergang. De vervolging en verdelging van het Nederlands jodendom 1940-1945 van Jacques Presser, uitgegeven in 1965. De 14-delige studie van Lou de Jong, Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog (uitg. tussen 1969 en 1991) kwam op 4.

De San Frediano in Lucca '...het oudste godshuis in de stad...'
In De weg der wonderen, gebaseerd op de artikelen die hij in 1997 schreef in dagblad Trouw, vertelt de dichter Rein Bloem over zijn wedervaren van zijn voetreis langs de Italiaanse pelgrimsroute van de Pavia naar Rome. Met foto's van Johanna Speltie. 'Ergens moet hier de kleinste kerk op aarde liggen. Bij Fornoli, maar waar precies. De weg naar het plaatsje steil omhoog loopt dood. Beneden ben je dicht bij een spoorlijn en de snelweg daarachter. In dat niemandsland moeten we zijn.'

De Zwemmer. Zsuzsa B?nk. Lotgevallen van twee kinderen die na de Hongaarse opstand in 1956 de kluts kwijt zijn.

Paradijsvogels, geschreven door de Colombiaan Jorge Franco behoort volgens de schrijver Marquez tot de belangrijke romans van een nieuwe jonge generatie auteurs uit Zuid-Amerika. De gewelddadige realiteit van Colombia krijgt een tegenvoeter in een liefdesverhaal van een jong Colombiaans stel in New York. 'Ze onthaalde me met een enthousiasme, alsof ik goed nieuws kwam brengen, ondanks de ontstemde gezichten van haar familieleden.'

Het tomeloze leven van Johannes Esser. T. Neelissen schreef de biografie van deze grondlegger van de plastische chirurgie. Esser was oorlogschirurg, Nederlands schaakkampioen, speculant en als kunstverzamelaar de ontdekker van Mondriaan. Boeiend leven van veelzijdig mens uit het vergeetboek gehaald.

De kleine meneer Niemand. Jan Koneffke, Duits auteur en dichter, wonend in Rome, ontving al enkele prestigieuze prijzen voor zijn literaire werk. Meneer Niemand is Paul Schatz, wiens grootvader een verzameling magische klokken bezit. Telkens als hij aan een wijzer draait vindt er op de wereld ergens toevallig een dramatisch voorval plaats. Paul vraagt zich af waarom zijn grootvader op deze manier geen einde aan de jodenvervolging heeft gemaakt.

Gele sneeuw van de nu in Amsterdam wonende Joegoslaaf Antonije Zalica gaat over hoe de mensen zich staande houden in de belegerde stad Sarajevo. Kroaten, moslims en Servi?rs verbroederen onder mortiervuur, sluipschutters en gezamenlijke skipartijen.

Muziek schilderen, hoe doe je dat. De Litouwse kunstenaar Ciurlionis (1875-1911) probeerde het met een ongekend resultaat als gevolg. Maar ook de bekendere Paul Klee (1879-1940), behalve groot schilder een virtuoos violist, deed serieuze pogingen. Geen muzieknoten op het canvas of linnen, maar tot dan toe nimmer geziene combinaties van kleurvlakken en vormen. Paul Klee. Painting music is het overvloedig kleurrijke ge?llustreerde resultaat van Hajo D?chtings boek over waar en hoe die muziek zit in Klee's kunst.

In De amandelraapster vertellen de kinderen elk hun verhaal over hoe ze denken dat hun moeder als dienstbode hen zo'n vreemd testament heeft nagelaten. Auteur Simonetta Agnello-Hornby schetst hiermee en portret van Sicili?.
25 januari 2004