In de schaduw van de veroveraars
De tweede man. Doeschka Meijsing (uitg. Querido, 398 p.) 
Een verhaal vol parallelle levens, samengebald in leraar klassieke talen Robert Martin. Hij wordt onverwacht multimiljonair en komt bovendien in het bezit van een steen. Dit voorwerp is het voertuig waarmee auteur Meijsing het verhaal voorttrekt. Robert onderneemt een zoektocht naar het geheim van de steen. Gaandeweg zijn speurtocht in steden als Rome en Oxford, die uiteenlopende en kleurrijke personen op zijn pad brengt, wordt Robert duidelijk dat zijn leven in de schaduw van zijn broer -de grote veroveraar- veel overeenkomst vertoont met dat van de vriend van Alexander de Grote en dat van de vaste vriend van broerlief, Cha?m.
Alexander de Grote op een moza?ek in Pompeii.
Later vervalt Robert zelf nog als stevige drinker in het fatale gedrag van zijn broer, speelt hij tot zijn verbijstering weer een tweede viool naast ??n van de wetenschappers die hij raadpleegde over de steen en moet hij als minnaar het veld ruimen voor een andere. In alle opzichten valt ook hem steeds het kleed van de tweede man over de schouders, dat hij bij anderen ontdekt. Dit lot zit als een tatoeage op zijn huid.
Onderhoudend, speels, met plotselinge wendingen, psychologisch inzicht, realistische dialogen en grote geleerdheid heeft Meijsing de bijna overeenkomstige levens ineen geschoven van de hoofdpersoon en dat van de mensen -dood of levend- op zijn weg.
‘De tweede man’ past in het beste van de huidige trend van romans, waarin zoektochten naar de blootlegging van raadsels rond voorwerpen, die in handen van de hoofdpersoon vallen, het verhaal leiden (o.a. Mulisch’s ‘Ontdekking van de hemel’, Eco’s ‘Slinger van Foucault’ en Brown’s ‘De Da Vinci code’).
Meijsing’s ‘De tweede man’ behoort tot de eerste keus. Ze schreef een originele roman met allure en een ingenieuze compositie. Literatuur vol ambivalente ambities, teleurstellingen, afwijzing, hypocrisie, bedrog en valse vriendschap. Lezen!
29 oktober 2004