Seks, drugs en dromen in the Bronx
Random Family. Adrian Nicole LeBlanc. (uitg. Scribner, 409 p.) 
foto: m1ke
'Jessica woont aan de Tremont Avenue, in een van de armere huizenblokken in een zeer armoedig deel van the Bronx. Met deze zin zet LeBlanc direct de toon in haar opzienbarende boek Random Family over het leven in een achterstandsbuurt (in het Nederlands vertaald als 'Zomaar familie). The Bronx, steevast 'het getto' genoemd door de auteur, is de wereldwijd bekende rotte plek van the Big Apple, de Amerikaanse stad New York. Iedereen kan er een grotere of kleinere hap van nemen. Voor veel bewoners van de miljoenenstad is een frisse beet echter niet weggelegd. Zij moeten het doen met een al afgekloven klokhuis. Hun leven is chaos, onrust, verwarring, bleek en hopeloos. LeBlanc is het als een van de weinigen gelukt een verhelderende en diepe kijk te geven in het ware leven van een Bronx-familie. Tien jaar lang volgde LeBlanc Jessica en Coco, van opgroeiende tieners tot jonge moeders. Hun leven van seks, talloze vrienden, criminaliteit, drugs, gevangenisstraf en dakloosheid. Een openbarend relaas van binnenuit. Pijnlijk, effectief, verhelderend, stilletjes afstandelijk, maar ook: emotioneel, aandoenlijk en fascinerend vanaf de eerste regel.

Jessica en Coco zijn de hoofdpersonen in
Random Family. Twee tieners van Puerto-Ricaanse afkomst. Met hen als spil vertelt LeBlanc het onthullende verhaal van een willekeurige familie in the Bronx. Seks, drugs, dood, dealen, armoede, geweld, wapens, verkrachting, kindermisbruik, mishandeling en gevangenisstraf kenmerken hun bestaan en dat van hun ouders, broers, zusters en vrienden. Het is een perpetuum mobile van ellende en onmacht. Wie in the Bronx (het getto) geboren wordt komt nooit meer uit het milieu vandaan, zelfs als Coco buiten New York gaat wonen trekken de wijk en haar familie als magneten aan haar. Er lijkt geen ontsnappen mogelijk. De dromen van Jessica en Coco spatten nagenoeg dagelijks als zeepbellen uit elkaar.

Op hun 20ste zijn ze beiden al ongehuwde moeders met vier kinderen. Hun eigen moeders -in de dertig- zijn al oma en veertigers zijn al grootmoeder. Veelal wonen ze bijelkaar in hetzelfde huis of flatblok, delen ze elkaars vrienden in bed en proberen elkaar zoveel mogelijk te steunen om het hoofd boven water te houden. De strijd om te overleven met een dagenlange lege koelkast duwt de mensen naar drugdeals, drugsgebruik of roof en plundering.

Jessica en Coco denken uiteindelijk na veel teleurstellingen hun prins op het witte paard te hebben gevonden. Jessica s vriend Boy George is de eerste die om haar lijkt te geven, haar kinderen aandacht schenkt en ge?nteresseerd is in haar familie. Het deert haar allerminst dat George een drugsbaron is, die wekelijks een half miljoen dollar verdient. En laat dat iedereen weten. In een Mercedes 190 haalt hij Jessica van huis. In een garage staan nog een Lamborghini, een Masserati, een Porsche en voor zijn 'personeel' is er nog een heel wagenpark aan middenklassers. Op tientallen plekken in de Bronx heeft hij in al dan niet bewoonde appartementen productielaboratoria opgezet voor het versnijden van cocaïne. Hele families verdienen er een inkomen mee. George is al even genereus als gewelddadig. Hij stuurt huurmoordenaars af op tienermeisjes die hij niet vertrouwt, maar laat eveneens hele bestelwagens levensmiddelen afleveren bij armoedige gezinnen.

foto: Pawel Opozda
Jessica adoreert George en laat zich meezuigen in zijn imperium. Ze worden echter constant in de gaten gehouden door de politie, wat hen later fataal zal worden. Als beiden langdurig in de gevangenis belanden volgt LeBlanc indringend het leven van Jessica's schoonzus Coco. Haar vriend Cesar, Jessica's broer, schiet per abuis zijn beste vriend dood en krijgt 9 jaar gevangenisstraf. Coco moet het alleen redden, zwerft met haar 4 kinderen van 2 mannen van het ene onderkomen naar het andere. Uiteindelijk belandt ze in een stad in Albany, maar haar bewuste vertrek is geen garantie voor een ander, nieuw of beter leven. Mannen komen en gaan, de liefde tussen haar en de gevangen zittende Cesar bekoelt of wordt heviger naar gelang de gebeurtenissen.

LeBlanc laat aan alles zien dat ze erbij is: levensechte beschrijvingen van de bezoeken aan de gevangenis, het dagelijks leven van Coco tussen hoop en vrees, de liefde voor haar kinderen en niet aflatende ijver hen te beschermen voor geweld en angst. Tussen de beschrijvingen van Coco’s leven door schijnen de escapades van Jessica als gevangene, en die van Cesar en Boy George. Coco vraagt zich als enige van deze vier buiten de gevangenismuren af wie van hen eigenlijk beter af is.

De auteur heeft als geen ander de mensen geportretteerd achter de eeuwige statistieken en tabellen van armoede en achterstand. Hoewel het de lezer soms duizelt van de namen en mensen (wie was ook alweer wie?), is Random Family een geslaagde meesterproef van een diepgaande levensechte reportage, waarmee de ontluisterende onderkant van de Westerse samenleving een menselijk gezicht krijgt. Maar wel een vol littekens, verwrongen trekken en een wantrouwende oogopslag. LeBlanc heeft niet zonder sympathie enkele onvergetelijke reële levens geschetst in een briljant openbarend boek.
14 juli 2004
Hoi Laurens, is het bovengenoemde boek in het Nederlands verschenen?

Kees
door Kees van Kortenhof, 10 oktober 2004, 13:38
Ik zou graag in contact willen komen met de schrijfster Le Banc, van het boek.

Enig idee hoe ik contact kan krijgen??

Of en vervolg op dit boek. Dit boek heeft een diepe indruk op mij gemaakt.
door Monique, 1 september 2006, 22:21
lijkt me saai
door opraper, 22 mei 2009, 14:54
groot gelijk, wie wil nu altijd hetzelfde saaie, dramatische onderwerp bespreken? Zoek een leven, schrijvers!!
door wim, 22 mei 2009, 14:56